מיקום: משק האוצר, מזרח העיר.
מין: פיקוס השיקמה Ficus sycomorus
משפחה: תותיים Moraceae
ירוק עד/ נשיר: ירוק עד
מועד פריחה: קיץ
מוצא: מז' אפריקה
מידע בוטני
פיקוס השקמה הוא עץ ירוק עד המאריך חיים ומגיע בקלות לתוחלת חיים של מאות שנים. יכול להגיע לגובה של 20 מ' ולקוטר נוף של עד 25 מ'. מוצאו במזרח אפריקה. הופץ ע"י האדם לאזור הים התיכון, מרכז וצפון אפריקה. היום ניתן למצוא אותו בישראל לרוב במישור החוף, בשפלה ובעמקים הפנימיים. בישראל קיימים עצי שקמה בני מאות שנים ויותר.
העלים תמימים, הפרחים דו מיניים קטנים. הפריחה מתרחשת ברוב ימות השנה. הפגות מקובצות באשכולות על גזע העץ. הפגות חסרות זרעים וכל העצים המצויים בארץ נטועים. עצי פיקוס השקמה אינם מופרים ואינם מייצרים זרעים מכיוון שהמאביק שלהם, צרעת פיקוס השקמה, אינו קיים בישראל. הוא אינו מסוגל להתרבות באופן עצמאי. פיקוס השקמה מופיע ברשימת הצמחים המוגנים של ישראל.
מידע היסטורי
בשנת 1927 נרכשו אדמות המקום ע"י גואל הקרקעות הידוע, יהושע חנקין, לאחר מו"מ ממושך, אך סכסוכים משפטיים עם ערביי קלקיליה, שהתנגדו למכירת הקרקע, הקשו על פיתוח חווה חקלאית במקום, והחווה הוקמה בשטח מצומצם של 127 דונם. במתחם הוקמו שני מבנים למגורי הפועלים ולמנהל החווה, ונחפרו שתי בארות (אחת מהן שרדה עד ימינו). עם פרוץ המרד הערבי בשנת 1936, היה המקום יעד להתנכלויות מצד ערביי האזור, ובמקום הוקמה עמדת שמירה.
ב- 21 באוגוסט 1936 הותקפה ע"י תושבי קלקיליה מכונית של פועלי החווה. ארבעה מהפועלים נרצחו (כולל מנהל העבודה) ושלושה נוספים נפצעו. במקום הוקמה תחנת נוטרים, אך המאבק של ערביי קלקיליה נגד מכירת הקרקע נמשך, ובשנת 1942 ביטל בית דין את רכישת הקרקע. חנקין ערער על החלטה זו, אבל רק בשלהי 1947 - שנתיים לאחר מותו של חנקין - אושרה סופית העסקה בבית דין מיוחד. כיוון שמלחמת העצמאות פרצה זמן קצר לאחר מכן, החווה לא אוכלסה מחדש והמקום הועבר לתחום שיפוט העיר כפר סבא.